2007/12/31

Avdop

Jag brukar då och då stöta på Biskop Danell, en herre som föresrpåkar avdop, och som brukar gå / sitta på stan och berätta om att han anser att kristendomen inte tillåter avdop. Träffade honom på väg till jobbet idag, och jag måste säga att han är riktigt trevlig.

Känner mig delvis tvungen att kolla upp det här med dop. Vad innebär det egentligen? Varför går det inte att avdöpas? Detta måste utvärderas och investigeras:)

Vad är dop?
Dop är den handling genom vilken man upptas i den kristna kyrkans gemenskap. Ordet är besläktat med dopp, eftersom dopet ursprungligen (se nedan) normalt utfördes genom nedsänkning i vatten. Det grekiska ord som används för dop i nya testamentets grundtext är baptisma, och enligt Vines Expository Dictionary of New Testament Words syftar det på "neddoppning, fullständig nedsänkning och uppresande" (wikipedia).


Detta måste ju då innebära att man blir avdöpt om man går ur svenska kyrkan? - Nej! Det gör det inte, svenska kyrkan säger att dopet är en handling och att detta därmed innebär att det inte kan strykas från listorna. Kolla in beslutet på svenska kyrkans hemsida.

Så Biskop Danell har ju rätt i sak, men är det verkligen något som man egentligen ska hålla på o tjafsa om? Jag vet inte.

202 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 202 of 202
UPPSALA TEOLOGISKA HÖGSKOLA said...

TORRDÖPAR-KYRKAN TORRDÖPER
Torrdöparna Torrdöper ur en Tom Dopfunt med Förnuft i Jahve-Ljus utanför Universums Mörker! Amen!
Hälsningar!
Torrdöpar-Kyrkan.

Anonymous said...

Jag måste bara säga att du inte är helt frisk i huvet.Vilka sjuka kommentarer du yttrar.

«Oldest ‹Older   201 – 202 of 202   Newer› Newest»